Lär dig lerornas egenskaper

Här går vi igenom olika leror, genom att visa dess inneboende styrkor och svagheter får du kunskap som kan hjälpa i ditt skapande.

Det är nämligen bara en del av slutresultatet som beror på hur bra du är på att skulptera, vi vågar säga att nästan hela resultatet beror på leran själv. Vad den vill bli. Alltså lerans själ eller egenskap.

kiko blob skulptur klar i lera.
radiostyrd animatronic
animatronic docka med tunga

Introduktion i lera.

I kursen får ni under två dagar pröva många olika leror som är bra för helt olika ändamål. och deltaren  får ta med prover hem.

Det finns många leror med helt olika egenskaper. Några passar som slutmaterial. Andra passar för avgjutning  där slutmaterialet alltså är något annat än leran, tex brons, choklad, tvål eller pappiermache. Utöver det så har olika leror helt olika skulpturala egenskaper. En polymer-lera kan vara bra för miniatyrmat med skarpa kanter, tex en utskuren ost medans en helt annan polymer-lera är bra på att få mjuka kanter som en klick smör eller kanske ett ansikte. vissa leror passar bra om man ska göra ett slätt porträtt av en ungom, en annan lera till ett monster med skarpare detaljer. väljer man en lera som inte passar så blir skulpteringen svårare eller omöjlig. 

 

Några av lerorna ni kommer möta

Plastelina. torkar aldrig utan kan räcka och återanvändas  i flera år,  finns flera sorter med olika egenskaper. Används ofta av de som gör dockor till teater och film

Polymerlera. Härdar i ugn. finns flera märken och sorter med olika egenskaper, här har det kommit nyheter med flexibla leror som inte spricker utan flexar. Det har även kommit leror som är mer stumma som gör att man kan jobba lokalt utan att skulpturen förvrängs (ni som tidigare jobbat med fimeo eller super sculpey kommer märka att det hänt en revolution)

Epoxy-putty knådbar tvåkomponents-lera som blir otroligt hård och stark. finns även med fyllmedel så den blir lätt som balsaträ.

Lera baserad på lera. En snabb och billig lera som har många bra  egenskaper som tex plastelina saknar. Går att släta ut med tex skumsvamp. men krymper, spricker och kan få alg påväxt. även här finns det flera sorter.

Självkorkande lera  innehåller oftast papper, kan i bland vara lätt i vikt, , vissa har hög risk för sprickor. vissa kan vara snabbjobbade billiga om man tex ska jobba med barn. man slipper bränna i ugn.

 Thermoplast leror. Leror man formar när de är varma som sedan stelnar  i rumstemperatur. ofta bra nötningsegenskaper och klarar vatten och kemikalier. 

Materialkonstnad

Som en del av pedagogiken för att kursdeltagaren ska förstå vad de olika materialen kostar så väger vi de enskilda lerorna. Kostnaden kan variera om ni tex blir sugna på att göra en större skulptur. men för att testa och få med sig prover av kan det landa på ca 200 kr. 

Kursavgift

Själva kursavgiften beror på hur många som deltar. Eftersom det är ett privat initiativ av dockamakre David Wätte  och det inte finns en utbildningssamordnare (typ studieförbund) så splittas kostnaden per deltagare. vid tex 8 deltagare så blir det 1000 kr för tvådagars kurs i lera. Efter intresseanmälan tar jag kontakt med er och försöker skräddarsy. Dels så jag kan planera efter era behöv men också så jag vet om jag tex kan starta en kurs även om deltagar antalet är lägre och priset högre. 

Kursstart

Start sker löpande när tillräcklig många deltagare anmält intresse.  Chansen för snabbare start ökar om  du tipsar andra som vill gå. Det går även att få exklusiv kurs för en eller få deltagare men då till ett högre pris,  Det har hänt att konstnärer som velat vidare utbilda sig fått skräddarsyd kurs för endas en person där det funnits en vidareutbildnings budget. 

Plats

Kurserna hålls i spixas dockmakeri i Västerhaninge utanför Stockholm. Dit kan man ta sig med både bil eller pendeltåg.

Kursen kan även arrangeras på en skola eller hos ett företag om intresse finns.

Kurs i lera intresseanmälan, ej bindande.
Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.
namn
jag har möjlighet att gå (flera val möjligt)
tex om du bara kan jämna veckor, till hösten et.