Dockmakeri, från döda material till rörande liv.
Vår specialité är rörliga dockor för film, tv och teater. Men vi gör även skulpturer, attribut och modeller mm.
Vi tillverkar allt från superavancerade mekaniska dockor till enkla handdockor.
Våra kunder är framförallt teatrar, dockteaterar, produktionsbolag, museum, och skolor.
Dockmakeriet ligger i Västerhaninge i Stockholm eller i kappsäcken när vi är på andra orter
Davids dubbla kunskap som både dockmakare och dockspelare kommer till pass även i dockmakeriet. I form av Lättspelade dockor, med konstruktion anpassad med tanke på vilka rörelser som är viktiga för den specifika karaktären.
Både traditionellt och nytt!
Vi jobbar i traditionella Material som textil, papiermaché och trä, samt nya material som latex, polyuretanskum, olika plaster, akrylhartser silikon mm.
Och samma sak med manipulationstekniken, vi behärskar konstruktioner av både traditionella styrningar med trådar och pinnar, likväl som dockor som styrs över internet med 100 motorer.
Svårt att sammanfatta allt vi gör här i dockmakeriet i text. Så längst ner på sidan ser ni några av projekten som kanske kan ge en bättre bild av vad vi sysslar med.
Vill du beställa en docka eller har frågor kontakta oss gärna
Är du intresserad av ett studiebesök i spixas dockmakeri så tar vi gärna emot. Hör alltid av er innan så att vi vet att vi är där och kan ta emot.
Kanske får du en kompletterande bild av vad vi gör genom att besöka vår sida på instagram eller vår sidan på Facebook
Utbildad på Dramatsika institutet (nuvarade StDH UniArt) Dockkteater utbildning 98-2001.
Kan i prinsip allt och nyfiken på alla material. Även om det finns de med mer expertis inom ett vist omtåde så är min specialitet brädden av kunskap. allt från skulpturala uttryck och hur man kan få en docka att leva inför betraktaren till hur man tillverkar pappiermahce eller gjuter i silikon eller skär med laser eller 3d printar. Vilket lim som fungerar till vad eller vilken lack som gör ett öga extra uttrycksfullt.
Lite av de vanligaste typer dockor som finns:
- Handdocka, olika sorters dockor som styrs direkt genom att man sticker in handen i dockans huvud. I bland som kasperdockor med bara ett finger eller två men oftast att man stoppar in hela handen med tummen i hakan och övriga fingrarna ovanför gommen, på så sätt kan man få munnen att öppnas och stängas med handen.
- Skuggspel, skuggspelsdockan kan vara tillverkad på flera sätt traditionellt används läder som man arbetar ut så att det blir hårt och tunt. I dag används ofta plast som man färglägger. eller hård papp till skuggor som bara ska vara svarta.Det finns i huvudsak två skuggspels typer. Den ena med flera lampor och man trycker dockorna mot duken för att få en klar bild, den andra tekniken har en stark och koncentrerad ljuskälla, skuggan blir då skarp även om dockspelaren inte pressar dockan mot duken. är skuggspelsdockan närmare ljuskällan blir det en större skugga och närmare duken och längre bort från ljuset blir skuggan mindre. här kan man spela med storleken för att få flera dimensioner eller status på dockorna mm. man kan dessutom göra mjuka övergångar genom att dra ner ljuset på en källa samtidigt som man ökar ljuset på en annan och man får filmiska effekter där man kan tona in och ut bilder.
- Animatronic, ordet kommer från en sammanslagning av engelska orden Animation och Elektronic…. dockor som rör sig med elektronik och motorer, ibland dirketstyrda med spakar av en dockspelare och i bland automatiserade av en dator.
- Marionett, en docka som styrs med hjälp av trådar. Oftast ganska svåra att styra jämfört med tex en handdocka. På andra språk kan man mena vilken docktyp som helst och tex på Marionetteatern i stockholm så spelar de sällan med dockor som styrs uppifrån i trådar.
- Stavdocka, ofta styrda underifrån och att man gömmer sig under och sticker upp dockan i dockteater scenen. vissa dockor har en stel pinne upp uppåt där man håller och resten styrs med trådar. de blir så marionetter som är snabba i rörelsen och kan gunga eller vända sig snabbt.
- Mekansika dockor,
- Dräkter,
- Masker
- Bunraku,
- Attribut, här ska jag fylla på med ord och länkar till de olika projekten.
Kontakta oss
Mail och andra kontaktuppgifter hittar du här.